Ergo Tamm: “Teeme Elva valla päriselt kõige sportlikumaks omavalitsuseks!”

Elupõline Elva elanik ja sportlane Ergo Tamm (Isamaa) tahab panna Elva vallas spordielu hooga käima. Alustama peab tingimuste loomisest ehk Elva linnastaadioni remondist ning kõrvalasuva spordipargi kaasajastamisest.

Ergo on põline elvalane, ta on siin üleskasvanud ning elab praegugi Elvas, töötades Enics Eesti ASis tootespetsialistina. Spordiga on Ergo lähedalt seotud kogu elu. Tema meelisala on kergejõustik ning spetsialiseerunud on ta odaviskele, millega Ergo on tegelenud 10 aastat.
Tänavu tuli ta sel alal Eesti meistriks ning hoiab oma isikliku rekordiga (70.96) Eesti hooaja edetabelis 3. kohta. Samuti tegeleb ta sportkeegliga ja mängib Elva Keegliklubi esindusmeeskonnas. Ergo suur soov on spordielu Elvas ja Elva vallas käima panna nii, et siinsed spordihuvilised saaksid treenida kaasaegsetes tingimustes ning et Elvas hakkaks toimuma kergejõustiku suurvõistlusi.

Kui hea on praegu Elvas sporti teha ehk mis seis on spordirajatistega?

Seis on parem kui hulk aastaid tagasi, kuid näiteks minu spordialal olid trenni tegemise võimalused väga kesised. Asi on läinud paremaks just tänu spordihoone valmimisele, kuid siiski oleme me maha jäänud paljudest meie naabervaldadest. Ümberkaudsetes valdades on panustatud sporti palju rohkem kui meil ning on valminud mitmeid staadione koos spordikompleksidega.

Elva linnastaadion näiteks on aga kahjuks haletsusväärses seisus. Ta on rajatud 1950ndatel ja täpset selliseks on ta ka jäänud. Telliskivipuruga kaetud jooksurada on tänaseks muutunud visuaalselt inetuks ja ohtlikuks, kuna rajakate sammaldub ja on vihmaga libe. Staadionil pole võimalust harrastada kõiki kümnevõistluse alasid ja pigem on ta kasutusel jalgpalliplatsi kui staadionina.

Siiski toimuvad seal kooli kehalise kasvatuse tunnid ja mõnede teiste spordiklubide välitreeningud. Võistlusi kergejõustikus on korraldatud lähima kümnendi jooksul vaid kaks – igamehe mitmevõistlus ja Elva lahtised meistrivõistlused kergejõustikus, millest esimest kahjuks enam ei toimu. Küsite, miks nii vähe? Aga sellepärast, et staadionil pole tingimusi.

Ometi kannab Elva kõige sportlikuma omavalitsuse ja Euroopa spordilinna tiitlit…

Suur asi, et ühel Euroopa väikelinnal on selline au ja kuulsus. Paraku teisalt väga kurb ja arusaamatu, kuidas on võimalik, et üks üsna heal järjel omavalitsus, kellele meeldib oma sportlikkusele rõhuda, ei saa korda tehtud nii elementaarset asja kui on staadion.

Nimelt ei ole selle kehv olukord tekkinud ju üleöö, vaid see on mitme vallavalitsuse tegemata töö. Ma olen 17 aastat kergejõustikuga seotud ja selle aja jooksul pole staadionil suurt midagi muutunud.

Oleme Elvas tublilt loonud sisetingimused spordiharrastamiseks, aga nüüd on aeg luua need ka välja. Me ju soovime, et valda tuleks juurde uusi elanikke. Selleks, et inimesed siia koliks, peab looma neile head elutingimused sh võimalused veeta vaba aega sporti tehes. Sporditingimuste loomine on suuresti vallavalitsejate tahte, suhtumise ja prioriteetide küsimus.

Mida see vallale tervikuna tähendaks, kui oleks juures üks kaasaegne sporditegemise koht?

Kasvõi näiteks seda, et meil avaneks võimalus siin võistlusi korraldada, nii siseriiklikke (nt TV10 olümpiastardi etapp) kui ka välisvõistlejatega. Praegustes tingimustes ei ole mõtet seda isegi mitte üritada.

Lisaks looksime oma lastele ja noortele tingimused treeninguteks. See aga loob eelduse, et meil tekib spordis järelkasv. Ega lapsevanemad ei ole huvitatud oma lapsi kergejõustikutrenni panema kui need toimuvad ohtlikult vanal jooksurajal, kus laps võib trenni tehes end vigastada. Inimesed ei hakka spordi vastu huvi tundma, kui puuduvad tingimused ja vastupidi: staadionil kihav elu ning suurvõistlused tõmbavad ligi noori huvilisi. Isegi minul on tihti tulnud ette olukorda, kus väikesed poisid-tüdrukud koos vanematega vaatavad mu visketrenni staadionil kõrvalt ja imestavad, et vohh – kus oda alles lendas – tahaks ka niimoodi visata! Nii algabki huvi spordi vastu – tuleb olla eeskujuks!

Kui palju staadioniehitus maksma võiks minna? Äkki seisab asi ikkagi raha taga…

Ei usu! Elva valla arengukavas ja eelarvestrateegias on linnastaadioni kaasajastamine välja toodud ning maksumuseks näidatud 1,2 miljonit (toim: Elva valla eelarve 2021. a. oli ca 33 milj. eurot). Tõsi, see on võetud plaani alles 2024-2025 aastaks, kuid minu arvates peaks sellega tegelema juba varem. Jällegi – suhtumise ja valikute küsimus!
Volikogusse valituna seisan kindlasti selle eest, et Elva vallas spordivõimalused paraneks ning huvi spordi vastu suureneks ning panustan kõige enam sellele, et Elva vald saaks ka päriselt kõige sportlikumaks omavalitsuseks.

Sina oled see, kes lõpuks otsustab, kas asjad muutuvad paremuse poole

Selleks, et Elva vald areneks ja muutuks elukeskkonnana järjest paremaks, saad sa teha kolme asja:
1) osale kohalike volikogude valimisel 17. oktoobril (või e- või eelhääletusel) ja hääleta Sulle sümpaatse Isamaa Elva kandidaadi poolt
2) jaga oma arvamust Isamaa Elva meeskonnaga
3) kui oled eriti aktiivne ja tahad Elva valla arengusse isiklikult panustada, siis liitu Isamaa Elva valimismeeskonnaga

Ergo Tamm on Elvast pärit sportlane, kes tuli 2021 .a. meeste odaviskes Eesti kergejõustiku-meistrivõistluste võitjaks. Ergo kandideerib 2021 a. kohalike omavalitsuste valimistel Isamaa nimekirjas ning planeerib pühendada ennast Elva valla spordielu arendamisele.