JUHTKIRI, juuli 2024: ELVA VALD SUUDAB ENAMAT! 

Juhani Jaeger 
Elva vallavolikogu liige (Isamaa), kultuurikorraldaja 

Me elame imelises Eestimaa suves imelises Elva vallas. Selja taga on Jaanid, käimas liikumisfestival ja tulemas maagiline ööpidu “Meelte videvik”. Meie ajaloolised keskused Rõngu, Puhja, Konguta, Rannu jpt kannavad endas valla sajanditepikkust pärandit. Elva linnast õhkub nooruslik suvitus- ja spordilinna lugu, kuhu on  jälje jätnud mitmed väljapaistvad kultuuri- ja ühiskonnategelased. 

Aeg, milles elame, on teisalt raske. Kriisid on räsinud perede elu-olu ning riigi ja valla rahakotti. Pereisa ja -ema teavad, mida tähendab pingutada ja vastutada. Seda peavad teadma ja vastutust kandma ka meie riigi ja valla juhid. Elva valdki suudab rahva turvatunde hoidmisel ja elu edendamisel palju enamat. 

Vastutus olgu reaalne 

Vastutus on seotud otsustamisega. Sõna “otsus” tuleneb sõnast “ots” – eelmine olukord peab lõppema, et sündida saaks miskit uut. Otsustaja tahab õnnestuda, kuid peab leppima ka võimalusega eksida.  

Tuleb möönda, et otsus, mis on vallaelanikele üldiselt hea, võib olla juhtidele ebamugav. Otsustaja peab muutusi eest vedama ja tegema ka endas läbi igakülgse muutuse. Tema meeskond peab muutma oma hoiakuid ja tegusid. Kogukonnalgi tuleb arvestada, et kui midagi muutub, võib olla ka kaotajaid. Kui otsus on tehtud, siis harjumuspäraselt enam jätkata ei saa. Otsustaja peab selle kõigega arvestama ja see muudabki otsustamise raskeks. 

Otsustamiseks vajalik julgus on juhi tähtsaim isikuomadus. Viimane aasta on toonud Elva vallas otsuseid, mis tunduvad pealtnäha rasked (ebapopulaarsed) ja julged. See julgus on aga äraspidine, sest otsuse peavad kinni maksma meie valla inimesed. 

Lasteaia kohatasu tõstmine kuni kahekordseks ja tasuline koolitoit on otsused, mis löövad valusalt perede rahakoti pihta. Vastutab nende otsuste eest justkui praegu valda juhtiv koalitsioon, aga vastutamine on see vaid sõnades – rahaliselt vastutavad siiski lastega pered. Samuti Palupera põhikooli III kooliastme sulgemine, mis otsustati sisuliselt kabinetivaikuses. Kohtumistel rahvaga lasti kogukonnal “aur välja” ja volikogu koalitsioon “koputas kolmanda kooliastme ära”. Vastutavad justkui poliitikud, aga haridusvõimalused kahanevad kohalikul kogukonnal. 

Samamoodi on Elva valla maksumaksja taskust aastate jooksul kulutatud ca 1 000 000 (üks miljon) eurot lisakulu, mille tõi kaasa koolitoidu korraldamisel tehtud juhtimisviga – käibemaksulõks. Isamaa fraktsiooni surve tulemusena õnnestus lõksust väljuda alles sel aastal. Keegi ei vastuta. 

Lasteaed, ujula ja külateed tulevad valikute tulemusena 

Julgus, mille maksavad kinni teised, ei ole julgus. Julgus kehtestada inimestele tasulisi teenuseid, algatades samal ajal vallamaja kuluka remondi, ei ole julgus. 

Üks ettevõtja kommenteeris kord positiivses võtmes, et tänane vallavalitsus olevat finantsjuhtimises väga julge – julgem, kui tema ettevõtjana olla julgeks. Selles lauses on tõetera, mis paradoksaalselt näitab hoopis muud kui arukat julgust: Elva vald võtab laene, kuigi on peaaegu võimetu neid laene teenindama. Kuulume finantsiliselt Eesti 10 nõrgema omavalitsuse hulka. Pikemalt analüüsib teemat lehes Fred Koppel. 

Tõeline julgus tähendab otsust teha elu ebamugavaks iseendal ja toimetuleku nimel ka rängalt pingutada. Elva valla finantsjuhtimises tähendab see vallavalitsuse organisatsiooni, allasutuste, rendipindade ja kõrvaltegevuste nähtavat piiramist: 

Esiteks vähendada vallavalitsuse põhitegevuse kulusid sellise määrani, et valla laenuvõimekus mitte lihtsalt taastub, vaid saavutab eeskujuliku taseme. 

Teiseks teha investeeringud (külateedesse, ujulasse, lasteaedadesse), võttes laenu kuni maksimaalse võimaliku piirini. 

Meie vald on üks väheseid kasvava rahvastikuga omavalitsusi Eestis. See on meie rõõm, tugevus ja võimalus aga ka vastutus. Elva vallal tuleb olla ambitsioonikas. Isamaa on julgeteks otsusteks ja rasketeks valikuteks valmis.